Esti kert hangulata /nyári irásom/

Besötétedett.

Meleg van, s a szunyogok is ébren vannak már. Bőrszárnyú denevér suhan tova a sötétkék esti égbolt alatt s büszke szarvasbogarak cipelik át röptükben nehéz szarvukat a kert felett…

Az esti kert HIVOGATÓ!

Mintha csak valami másik dimenzió lenne, az oly jól ismert látvány eltűnik, s valami ismeretlen s vonzón hátborzongató veszi át helyét. Dimenziókapú egy másik világba. Féreglyuk. Testetlen ködfátyol lelkek szintérhelye. Álmok kavargó szinpada. Bársonyfüggöny terül az égre s felgyulladnak az apró spotlámpák – a csillagok!

Sün motoz a szomszédban a bokrok alatt.  Aprócska kis “tücsökmadár”-féleség bújkál a bokrok sűrűjében, kikukucskálva a vadszőlő indái mögül. Olyan aranyos hogy mindjárt megzabálom!-  HOPP!-  gumilabdaszerű mozdulatokkal ugrándozik ágról-ágra.” Arány-parány”. Csöppség!

Jó kint lenni s nem akaródzik bemenni a lámpafény józan világába. Itt ,kint BÁRMI megtörténhet! Azon sem csodálkoznék ha rég elhunyt nagyim megjelenne s megkérdezné: “Mi van veled, Putyikám?”

Vagy ,Szilágyi Lackó telepedne mellém, túlvilági cigit szivva, a csillagokat vizsgálván. “Mackó…!”mondaná szemhunyoritva s punkos vigyorral….

Olyan ez, mint a tükörvilág. Bár, az ismert vszoba tükörképe látszódik benne ,mégsem ugyanaz hanem tök MÁS. Valami MÁS van ott, másik sikon. Ha sokáig nézed önnön önarcképed a tükörben, egyszercsak elkezd ÁTALKULNI s ijesztő tud lenni. Bárki kipróbálhatja, nézz szembe tükörképeddel mig teljesen eggyé váltok. Hirtelen átalkul s már NEM azt látod amit szoktál.

Ilyen az esti kert is. Ismert , mégis idegen. Varázslatos. Kalandokkal teli. Olvastam egy novellát, amelyben egy könyvesboltocska mögött egy elvadult kert volt.  Apró, ám aki lement ,többé NEM jött vissza: elnyelte a kert végtelenje! Mert nem volt vége s vissza nem találtál többé.

Csáth Géza “Varázsló kertje” beköszön. Ilyenkor ,ott kint, akármi is utolérhet. Páratlan az atmoszféra s össze sem lehet hasonlitani a nappal oly természetes s megszokott kerttel.

S ilyenkor az igazi.

Szeretem az esti kertet!!!

Reklámok
Comments
One Response to “Esti kert hangulata /nyári irásom/”
  1. Laura Ludvig szerint:

    Én is szeretem… Bár sajnos jelenleg nincs kertünk, de kertes ház(ak)ban nőttem fel, és ott érzem igazán otthon magam. Jó volt egy kicsit beleringatni magam ebbe a nyári hangulatba :).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: