Boxtrott

Doboz… ami először beugrik erről a szóról: cipősdoboz, ajándékdoboz, gyufaskatulya. Az viszont biztos nem jutott volna eszembe, hogy a dobozoknak nem csak funkcionális, de művészi értékük is lehet. Persze mindez attól függ, mit is tartalmaznak.
Mert tulajdonképpen a doboz nem más, mint egy falakkal körülhatárolt tér, három dimenzió, ami a legkülönfélébb tárgyak befogadására alkalmas, és miért ne lehetnének ezek a dolgok úgy megválogatva, hogy valamilyen érdekes, továbbszövésre alkalmas gondolatot, üzenetet közvetítsenek? Ez a dobozművészet. Festmények 3D-ben, olyan műalkotások, melyek esetében a dobozba pakolt tárgyak összessége alkotja az Egészet. A kívánt hatás elérése érdekében pedig bármi felhasználható, ami a dobozban elfér. Pingponglabda, csont, babák, újságkivágások, fésűk, régi lim-lomok és új ezmegaz.

Egy igazán ötletes doboz jól megdolgoztatja a kreativitást, hiszen minden egyes tárgynak pontosan definiált szerepe kell legyen az adott térben, ráadásul színeikkel, formáikkal, anyagaikkal is tökéletesen illeszkedniük kell a koncepcióba. Szóval nem is olyan egyszerű ez az egész, mint ahogy első hallásra tűnhet, az erős és karakteres gondolati hátteret finom arányérzékkel megválogatott összetevők tudják csak közvetíteni a közönség felé.

A dobozművészet ősatyja Joseph Cornell amerikai képzőművész, akinek egész munkássága a dobozokról szólt, azonban Magyarországon is akadnak jeles képviselői ennek a művészeti ágnak. A poszt apropóját műhelytársunk, Szilágyi Zoé édesapja, Zoltán Sándor képzőművész dobozaiból rendezett kiállítás adta, melyet egy barátságos kis galériában, a MemoArt-ban tekintettünk meg.
A dobozok láthatóan nem egy gondolati láncra voltak felfűzve, mindegyikük más témát boncolgatott, elég szabadságot hagyva a nézőknek az értelmezésre. Kicsit olyan érzésem volt a dobozok nézegetése közben, mintha szürrealista festményeket igyekeznék megfejteni, az alkotások üzenetei nem öltöttek konkrét formát, inkább mintha csak sugalllni szerettek volna valamit. Érzések, benyomások áradatát zúdították ránk, ezekből pedig mindenki kiválaszthatta a számára legtetszetősebbet, legérdekesebbet, vagy azt, ami a legjobban megpiszkálta. Azt viszont egyöntetűen elmondhatom a kiállításról, hogy meglehetősen pikáns, szabad gondolkodást tükrőző művekről van szó, alkotójuk láthatóan nem állt a társadalmi konvenciók befolyása alatt.

És akkor most már jöjjenek maguk a dobozok, a fényképeket én készítettem a kiállításon, melyek minősége nem feltétlenül a legjobb, köszönhetően hiányos fotóstudásomnak :). Azért a lényeg remélem átjön.
Kedvencem egyébként az egyiptomi doboz volt, nagyon tetszett, hogy a fáraó-bábu felett látható babafénykép milyen intim közelségbe tudta hozni annak az ismeretlen fáraónak a személyét, gyerekkorának megidézése által, aki szimbolikusan a szarkofágban feküdt. Szinte láttam magam előtt, ahogy nagyokat kacagva játszik kis fajátékaival a mamája közelében, festettarcú eunuch-testőrök kíváncsi pillantásaitól kísérve tologatja ide-oda az apró játékszekereket, melyek azóta már egytől-egyig szétporladtak a földben, a fáraó – az egykori baba – testével együtt.

 

 

 

 

Reklámok
Comments
3 hozzászólás to “Boxtrott”
 1. Betti szerint:

  Nagyon érdekes, én is szívesen el látogatnék egy ilyen kiállításra :), nekem az utolsó előtti és az utolsó tetszett a legjobban :)

 2. voogergo szerint:

  Sajnálom, hogy én kihagytam ezt a kiállítást, pedig kíváncsi lettem volna rá. Nagyon érdekesek ezek a dobozok. Tényleg olyan, mintha valamiféle szürrealista festmények lennének. Bár valamilyen szemszögből a festmény is egy doboz. A különbség mindössze az, hogy míg az egyik 2 dimenziós, addig a másik 3.

  Várom már a te dobozodat Laura. :)

 3. Laura szerint:

  Hát még én :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: